(untitled) (Revista ARTA, 2025)
Muzeul Naţional de Artă al Moldovei deţine una dintre cele mai importante colecţii ale patrimoniului artistic de la noi. Cu opere de artă naţională şi europeană care însumează peste 39 de mii de exponate, fără cele pierdute în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, valoarea acestora este inestimabilă. Istoricul acestor colecţii constituite în perioada existenţei RSS Moldoveneşti a fost la originea unor mituri sovietice, conform cărora Ermitajul, Muzeul Puşkin sau Muzeul Rus şi Galeria Tretiakov au făcut donaţii generoase pentru fondarea muzeului de artă din Chişinău. Însă situaţia reală a fost complet diferită. Această discrepanţă o descoperim studiind documentele Fondului cu numărul 2939 al Arhivei Naţionale a Moldovei unde se află dosarele Muzeului Artistic de Stat al RSSM în limita anilor 1944-1962 şi 1962-1972, cu numeroase procese verbale de achiziţii sau donaţii. Anume aceste documente ne permit să înţelegem cum şi de ce s-a apelat la o formă hibridă de propagandă, reieşind din politica de dezinformare pe care au dus-o instituţiile sovietice pe teritoriul fostei Basarabii interbelice. Ele demonstrează şi demontează, cu lux şi amănunte, metodele de a spune adevăruri pe jumătate adevărate şi pe jumătate false, care desfiinţează existenţa acestor mituri