(untitled) (Revista ARTA, 2025)
Pedagogia muzeală are un rol semnificativ în formarea culturii estetice a tineretului studios, prin crearea unor medii inedite de cercetare, învățare și aprofundare a cunoștințelor în diverse domenii precum: istoria, cultura, știința și arta. Această lucrare reprezintă un studiu teoretico-aplicativ, axat pe valorificarea resurselor muzeale și a patrimoniului cultural în procesul de cultivare estetică a tinerei generații. Scopul cercetării rezidă în conceptualizarea formării culturii estetice a studenților-arhitecți și designeri prin integrarea unor principii și metode pedagogice specifice educației muzeale, adaptate realității socio-culturale contemporane, menite să contribuie la eficientizarea culturalizării estetice și la sporirea performanțelor academice ale acestora. În articol sunt expuse succint unele viziuni ale cercetătorilor: C. Cucoș, T. Filipski, A. Munteanu, М. Юхневич etc. cu privire la sensibilizarea estetică a studenților-arhitecți și designeri în contextul valorificării patrimoniului cultural. La fel, sunt propuse o serie de strategii pedagogice de educație muzeală, aplicabile în cadrul universităților cu profil artistic și orientate spre exploatarea optimă a potențialului educațional al muzeelor în procesul de formare a culturii estetice a studenților-arhitecți și designeri. Totodată, sunt prezentate exemple de bune practici educaționale care elucidează importanța muzeelor în dezvoltarea competențelor artistice și culturale ale studenților-arhitecți și designeri, oferindu-le oportunități de implicare în realizarea proiectelor de restaurare, conservare, revitalizare și reabilitare a monumentelor istorice și a bunurilor culturale, contribuind astfel la protejarea și promovarea valorilor artistice și arhitecturale, la consolidarea conștiinței și culturii profesionale etc.