(untitled) (Revista ARTA, 2025)
În lumea modernă, problema identificării unor mecanisme de interacțiune între diferite religii, creșterea nivelului de toleranță și toleranța față de reprezentanții altor culturi devin din ce în ce mai relevante și necesare. Consolidarea legăturilor interculturale și interreligioase va ajuta la evitarea multor conflicte. În acest sens, problema formării unor complexuri educaționale spirituale moderne cu un mediu multicultural confortabil pentru instruirea unor persoane tolerante, cu o înaltă educație, este extrem de relevantă. Scopul acestui studiu constă în elaborarea de recomandări referitoare la proiectarea complexurilor spirituale și educaționale pentru reprezentanții diferitor religii. Pentru realizarea studiului s-au utilizat metode teoretice și empirice (metoda analizei comparative, sondaj de teren, design experimental). În urma studiului au fost formulate principii științifice pentru proiectarea unui complex spiritual și educațional în vederea obținerii diferitor niveluri de învățământ la reprezentanții diferitor religii: de la învățământul primar până la cel superior. S-a efectuat o analiză funcțională a complexului spiritual modern și s-a propus nomenclatorul optim al încăperilor pentru a asigura o educație cuprinzătoare, precum și o dezvoltare intelectuală și spirituală. Utilizarea principiilor științifice propuse pentru proiectarea complexurilor spirituale moderne va contribui la formarea unui mediu multicultural armonios, precum și la creșterea toleranței religioase în societate, la realizarea unității culturale și religioase, la reducerea nivelului de agresivitate și intoleranță