(untitled) (Revista ARTA, 2026)
Articolul analizează gravura din secolul al XVIII-lea a lui Nikolaus Kleemann, Kilianova, care înfățișează o vedere a cetății Chilia. Autorul articolului se concentrează pe interpretarea gravurii ca text vizual. Articolul subliniază faptul că studiile istorice au folosit gravura fără a-i lua în considerare conținutul simbolic. O atenție deosebită este acordată figuranților, tehnicilor de compoziție și distorsiunilor conștiente întreprinse de autorul gravurii. Autorul demonstrează în articol că gravura Kilianova este o sursă istorică valoroasă care permite nu numai reconstrucția imaginii pierdute a Chiliei din secolul al XVIII-lea, ci și înțelegerea percepțiilor europenilor despre regiune, precum și particularitățile percepției și interpretării a ceea ce a văzut călătorul. Lucrarea propune o analiză mai profundă și mai cuprinzătoare a conținutului simbolic al operelor de artă în cercetarea istorică.