(untitled) (Revista ARTA, 2025)
Potenţialul artistic înalt al marelui sculptor al Basarabiei interbelice, Alexandru Plămădeală (1888-1940) a marcat arta plastică autohtonă, amprenta lui edificatoare resimţindu-se până în prezent. Trecerea de la formele artei ţărănești la înaltele standarde ale artei universale a devenit posibilă datorită căutărilor teoretice și practice ale maestrului, care, alături de predecesorii săi Terentie Zubcu și Vladimir Ocușco, a reușit să aducă întreaga artă academică universală spre asimilare tinerilor talente din Basarabia. Studiile lui Alexandru Plămădeală au început la cursurile de artă de la Școala Comunală de Desen din Chișinău, condusă de Vladimir Ocușco, apoi, în anii 1912-1916, au continuat la Școala de Pictură, Sculptură și Arhitectură din Moscova, unde i-a avut în calitate de profesori pe Serghei Volnuhin și Konstantin Korovin. Revenind la Chișinău, în 1918 și în 1919, fiind numit în funcţie de director al Școlii de Arte Plastice, el se va autoperfecţiona încontinuu, îndrumând tânăra generaţie de plasticieni.