(untitled) (Revista ARTA, 2025)
Theodor Kiriacoff a fost un nume foarte cunoscut printre iubitorii de teatru şi criticii teatrali din perioada interbelică şi cea postbelica. La Chişinău, Iaşi sau Bucureşti scenograful basarabean s-a bucurat de o apreciere bine meritata datorita spectacolelor pentru care artistul realizase costumele şi schiţele de decor. Ca sa inflelegem mai lesne rolul pe care l-a jucat Th. Kiriacoff în scenografia romaneasca, e firesc sa ne adresam izvoarelor de epocă şi să urmărim evoluţia genului pe care l-a îmbrăţişat, analizând totodată nivelul la care se profesa această artă în prima jumătate a secolului XX, la apariţia în scenă a pictorului.