Reproiectarea mediului urban din Poltava (Ucraina) 1991–2025 (Revista ARTA, 2025)
Prezentul studiu examinează transformarea exteriorului urban al Poltavei din 1991 până în 2025, concentrânduse pe monumentele sculpturale, care constituie un sistem integru, și pe influența lor asupra imaginii artistice a orașului. Se analizează contextul secolelor XIX și XX, atunci când monumentele erau o parte integrantă a conceptului ideologic al orașului imperial clasicist. Exteriorul urban înainte de 1991 este caracterizat ca o dihotomie între cultura militaristă imperială rusă și patrimoniul istoric și cultural național ucrainean. Studiul determină factorii care au influențat tematica și amplasarea monumentelor moderne, clasificându-le după tematică, localizare și calitate artistică. Sunt formulate schimbările contextului cultural parvenite în spațiul urban în ultimii 34 de ani, ca urmare a adăugării de monumente moderne și a eliminării celor istorice. Studiul subliniază eforturile de reproiectare, ce au corectat dezechilibrul ideologic și au echilibrat exteriorul urban. S-a tras concluzia că a avut loc o schimbare pozitivă a identității artistice a Poltavei în direcția culturii naționale a Ucrainei și a istoriei locale, eliberată de rămășițele trecutului dependent. Sunt definite viitoarele direcții de căutare a formelor și mijloacelor în artă publică pentru reproiectarea ulterioară a exteriorului orașului.
Keywords: Poltava; monumente sculpturale; revizuirea peisajului urban; reproiectarea exteriorului urban