Geneza formei în viziunea lui Ion Daghi: O explorare a procesului creativ (Revista ARTA, 2025)
Ion Daghi (1936-2022) a fost un artist plastic și pedagog remarcabil din Republica Moldova, cu o carieră artistică și academică impresionantă. Formarea sa la Școala Republicană de Arte Plastice din Chișinău și la Academia de Arte și Design din Harkov, urmată de obținerea titlului de doctor în pedagogie (1990), i-au oferit o bază solidă pentru a-și dezvolta o viziune unică asupra artei. Debutul său artistic în 1967, urmat de numeroase expoziții personale și de grup, precum și de realizarea unor lucrări artistice semnificative, i-au consolidat statutul de artist consacrat. În paralel cu activitatea artistică, Daghi a contribuit semnificativ la dezvoltarea metodologiei de predare a artelor plastice, publicând mai multe lucrări teoretice și participând la manifestări științifice. În acest articol, ne propunem să explorăm universul creativ al lui Ion Daghi, concentrându-ne pe geneza formelor, proces esențial în creație, așa cum este analizat în scrierile sale, și pe modul de transformare a inspirației în formă vizuală. Analiza oferă o perspectivă asupra rolului artistului ca creator vizual, iar cercetarea ilustrează transpunerea ideilor abstracte în forme palpabile, oferind o mai bună înțelegere a procesului de creației.
Keywords: Ion Daghi; geneza formei; compoziţie; simbolism; transcendental; schiţe; inspiraţie