Reprezentări ale interiorului rural şi urban în pictura moldovenească din anii 1980 (Revista ARTA, 2025)
În anii 1980, pictura moldovenească a reflectat transformările sociale şi culturale ale perioadei printr-o redescoperire a identităţii naţionale. Artiştii s-au îndepărtat treptat de realismul socialist, integrând elemente de simbolism, expresionism şi stilizare.Interioarele rurale şi urbane au devenit subiecte frecvente, surprinzând viaţa cotidiană şi valorile tradiţionale. În lucrările unor artişti precum Ion Jumati, Elena Bontea, Dimităr Peicev, Mihai Statnîi, Tudor Zbârnea, Iurie Platon sau Valentina Brâncoveanu, motivele autohtone – ţesăturile populare, mobilierul rustic, flori şi obiectele casnice – au fost reinterpretate într-un stil personal. Aceste compoziţii depăşesc funcţia documentară, exprimând o conexiune profundă cu trecutul şi cultura naţională. Pictura devine astfel un mijloc de reafirmare identitară, integrând simboluri tradiţionale într-un limbaj artistic modern.
Keywords: interior; rustic; urban; tradiţie; artă; pictură; stil; naţional