"Genius loci” în ex-librisul moldovenesc (Revista ARTA, 2025)
Prezentul articol este dedicat fenomenului genius loci în contextul semnului de carte, luând în considerare influența aspectelor istorice, culturale și mitologice privind formarea ex-librisului artistic. Este explorată tema interacțiunii dintre identitate, loc și artă, avându-se în vedere și semnificația spațiilor memoriale în procesul de conservare a patrimoniului cultural. Examinarea ex-librisului prin prisma genius loci permite stabilirea semnificației sale, iar relația dintre artă, personalitate și loc formează un strat cultural unic, care reflectă spiritul epocii și contribuie la conservarea identității locale. Astăzi o sarcina importantă este de a atrage atenția asupra subiectului ex-librisului și a rolului său în istoria culturală a urbei. Acest lucru va face posibilă nu numai păstrarea tradițiilor graficii în miniatură, ci și integrarea lor în noi formate artistice și de cercetare. Pe exemplul Casei-Muzeu „A.S. Pușkin” din Chişinău se demonstrează cum spaţiile comemorative devin centre de atracţie pentru artişti ex-librişti, inspirându-i la crearea unor opere de valoare. Conceptul de genius loci, legat de locurile memoriei și de înțelegerea artistică a acestora, poate deveni baza unor proiecte interdisciplinare care vor uni arta, istoria, urbanismul și activitatea muzeală.
Keywords: ex-libris; Republica Moldova; Chisinau; Casa Muzeu „A.S. Pușkin”; Grigore Bosenco; Muzeulex-librisului; artiști moldoveni; ex-libris moldovenesc; carte; Basarabia; genius loci